GEBOORTE REPORTAGE 

door een ervaren

geboortefotograaf

DE KENNISMAKING

Het allerbelangrijkste is dat jij en je partner het volste vertrouwen hebben in mij en mijn werkwijze. In een kennismakingsgesprek bespreken we samen wat jullie wensen zijn. Na deze kennismaking bespreken jullie of ik de fotograaf mag zijn die de geboorte van jullie kindje gaat vastleggen.

                               ONZE AFSPRAKEN

Ter bevestiging van jullie akkoord stuur ik een factuur voor de aanbetaling van 25% van het totaal bedrag en de privacy verklaring op. We spreken af dat jullie mij op de hoogte houden van het verloop van de zwangerschap. Vanaf de 38e week ben ik telefonisch 24/7 voor jullie bereikbaar. En zodra de weeën zijn gestart nemen jullie contact met mij op.
Vanwege de beschikbaarheid rondom de geboorte van jullie kindje reserveer ik slechts één bevalling per maand.

Geboorte Harre
Coby in operatiepak

HOE GA IK TE WERK?

De foto’s worden gemaakt met het aanwezige licht en een full frame camera met een lichtgevoelig objectief. Ik zal geen flitslicht gebruiken, omdat dit als hinderlijk kan worden ervaren.

Indien mogelijk zal ik ook een verslag maken van het geboorteproces van jullie kind. Je zult merken dat je heel snel details vergeet die je graag had willen onthouden.

De geboorte wordt vastgelegd bij jullie thuis of in het ziekenhuis.

Stel dat het noodzakelijk is om vanuit huis naar het ziekenhuis te gaan, dan rij ik jullie achterna.

Na de geboorte blijf ik circa 2 uur aanwezig om foto’s van jullie en de baby te maken, maar eventueel ook van de kennismaking met broertjes, zusjes en/of grootouders.

De duur van een geboorte fotoshoot is afhankelijk van de lengte van de bevalling. Er worden geen extra kosten in rekening gebracht als de geboorte langer duurt dan verwacht.

WELKE MOMENTEN WORDEN GEFOTOGRAFEERD?

Door alle emoties zal je veel ontgaan. Alle gebeurtenissen rondom de geboorte verdienen een professionele vastlegging. Denk aan de liefdevolle en zorgzame blik van je partner, de klok met de geboortetijd, de eerste visuele ontmoeting met de baby, het doorknippen van de navelstreng, het meten, wegen en de eerste medische controle van de kleine. Tijdens de bevalling wordt er niets geënsceneerd maar worden er veel liefdevolle en integere foto’s gemaakt. Terwijl ik unieke momenten vastleg concentreren jullie je op het allerbelangrijkste, de geboorte van jullie baby.

Geboorte reportage Harre
Geboorte reportage Noëlla

ONZICHTBAAR AANWEZIG

 

 Een geboortefotograaf verstaat de kunst, om onzichtbaar aanwezig te zijn. Het mooiste compliment is dan ook om te horen “Coby ik was je een tijdje kwijt, heb je de belangrijkste momenten wel gefotografeerd?”

DE FOTO’S

Tijdens een bevalling voelt de partner zich vaak niet geroepen om foto’s te maken, omdat hij of zij jou liever steunt.
Aan verpleegkundigen wordt vaak gevraagd om wat kiekjes te maken. Met de beste bedoelingen doen zij dit, maar zij hebben weinig tijd om in alle rust de perfecte foto’s rondom het bevallingsproces te maken. Het resultaat van de foto’s kan dan tegenvallen. Misschien zijn de foto’s niet scherp, te donker, bevatten teveel ruis, een lelijke kleurzweem of de belangrijkste momenten worden gemist.
Alle foto’s worden geoptimaliseerd in een fotobewerkingsprogramma.

Geboorte reportage
Geboorte Anne-Roos

VOORAF TOESTEMMING VRAGEN

Vraag vooraf toestemming aan de gynaecoloog en bij een geplande keizersnede ook aan de anesthesist, omdat ieder ziekenhuis zijn eigen regels heeft voor het fotograferen tijdens een bevalling. Fotografen die geen ervaring hebben met geboortefotografie weten vaak niet aan welke ethische codes en hygiënische procedures zij zich moeten houden en zijn daarom doorgaans niet gewenst in een ziekenhuis.

Geboortefotografie is “echt” een vak apart.

NA DE GEBOORTEREPORTAGE

Binnen 24 uur ontvangen jullie een aantal geoptimaliseerde digitale fotobestanden via WeTransfer. Deze foto’s kunnen eventueel worden gebruikt voor een heel persoonlijk geboortekaartje. De overige (minimaal) 40 bewerkte foto’s worden binnen twee weken in een hoge resolutie verzonden.

 geboortereportage Noella haartjes
new born reportage

JUST BORN REPORTAGE

Jullie willen geen fotograaf bij de geboorte, maar wel de unieke foto’s van de eerste uren van jullie baby. De just born reportage is dan voor jullie geschikt.

De procedure is nagenoeg hetzelfde als bij een geboortereportage. Vanaf de 38e zwangerschapsweek sta ik stand-by.  Jullie bellen mij zodra de geboorte gaat beginnen en houden mij opnieuw op de hoogte bij een gevorderde ontsluiting. Ik fotografeer jullie in het ziekenhuis of bij een thuisbevalling in jullie eigen huis tussen 9.00 uur en 22.00 uur 

 

TARIEVEN NIEUW LEVEN REPORTAGES

ZWANGERSCHAPSFOTOGRAFIE
Op een buitenlocatie naar wens    8 foto's € 175,-
Op een buitenlocatie naar wens  12 foto's € 198,-
Op een buitenlocatie naar wens  15 foto's € 225,-
Extra foto's zijn voor € 7,50 per stuk te bestellen.

GEBOORTEFOTOGRAFIE
Geboortereportage bij jullie thuis met minimaal 25 foto's € 698,- Inclusief een fotoalbum 20x20 t.w.v. € 85,- 
Na reservering en een aanbetaling van 25% van het totaalbedrag staat jullie geboortereportage vast. 

NEWBORN REPORTAGE PAKKETTEN
Newborn reportage bij jullie thuis.
10 foto's € 225,-
Extra foto's zijn voor € 7,50 per stuk te bestellen.
De fotograaf neemt een kleine fotostudio mee met een donkere achtergond.
Jullie ontvangen in dit pakket ook een collage van die schattige detailfoto's van de handjes, voetjes etc. van de kleine.   

 

 

  JUST BORN REPORTAGE (fotoshoot eerste uren na de bevalling)
  Een fotoshoot vlak na de geboorte in het ziekenhuis of thuis.
  10 foto's € 225,- (inclusief een collage met detailfoto's van de baby).
  Extra foto's zijn voor € 7,50 per stuk te bestellen. 
  De fotoreportage wordt tussen 9.00 uur en 14.00 uur ingepland.

  EEN FOTO ALBUM SAMENGESTELD
  Prijzen zijn afhankelijk van het gekozen materiaal, formaat van het boek, aantal bladzijden en andere extra’s.
  Voor meer informatie over de fotoalbums klik hier

  VISAGIE: € 20,-

  HAARSTYLING: € 10,-

  REISKOSTEN:
  Parkeerkosten en gereden kilometers € 0,19

  MIJN WERK

  Geboorte reportage Anne-Roos1
  Geboorte Harre
  Anne-Roos
  geboortereportage
  Just born Anne-Roos
  Lees het verhaal van een natuurlijke bevalling

  Het is 13 maart 2019 en bij Mandy en Jasper stijgt de spanning en slaat de vermoeidheid toe. Mandy is nu 40 weken en 4 dagen zwanger.

  Vanwege het corona virus worden de regels in het ziekenhuis aangescherpt en wordt het extra spannend of een geboortefotograaf tijdens de geboorte aanwezig mag zijn.

  2.05 uur  Jasper belt mij dat de weeën bij Mandy zijn begonnen.

  4.08 uur  Jasper informeert mij dat de ontsluiting stagneert op 3 cm.

  8.51 uur  Jasper informeert mij dat de weeën niet doorzetten en zij weer thuis zijn, totdat er een verandering in de situatie komt.  Mandy ziet gelukkig kans om uit te rusten van het nachtelijke avontuur.

  10.00 uur  Een gezin in Tuk is blij dat de geplande newborn reportage voor hun drie weken oude zoontje kan doorgaan.  Om 14.00 uur vertrek ik met een goed gevoel naar huis om mijn camera apparatuur op te laden voor de geboorte- reportage van baby Kamphuis.

  17.52 uur  Jasper informeert mij opgelucht dat het nu menens is en Mandy 5 cm ontsluiting heeft. Ik laat nog snel onze hond uit en rijd met de nieuwe  maximale snelheid van 100 km naar het ziekenhuis in Zwolle.

  18.45 uur  In de de ziekenhuishal wordt iedereen verplicht om zijn handen te desinfecteren vanwege het virus. Het protocol op dit moment is geen handen schudden, afstand houden, maximaal twee bezoekers in de verloskamer die geen griepverschijnselen hebben en die regelmatig hun handen desinfecteren, Check! Bij het betreden van de afdeling verloskunde desinfecteer ik opnieuw mijn handen.

  19.03 uur  Van Jasper hoor ik dat de verloskundige uit voorzorg met hen is meegereden naar het ziekenhuis in het geval de baby onderweg geboren zou worden.  De vliezen zijn uit zichzelf gebroken en de weeën zijn heftig. Alles verloopt op een natuurlijke wijze. Mandy vangt de weeën het beste op door te steunen op haar handen en knieën. De pijngrens van een wee geeft zij een negen en als de wee is gezakt een vijf.  Dappere Mandy! Jasper wijkt niet van haar zijde en ik zie dat hij het moeilijk heeft om te zien dat zijn partner zo veel pijn heeft.

  19.44 uur  De hartslag  van de baby wordt gecontroleerd en deze is gelukkig in orde. Ik verneem dat de ontsluiting al op 8 cm zit.

  19.53 uur  Mandy krijgt een enorme persdrang en roept kordaat “Waar wachten we nu nog op? “

  19.55 uur  De verloskundige Rieneke arriveert. Zij stelt Mandy gerust en controleert daarna de conditie van de baby. Het gaat goed!

  20.08 uur  Om de bevalling te bespoedigen wordt Mandy geadviseerd, zich om te draaien en op haar rug te gaan liggen. Zo kan zij haar knieën ook weer ontlasten, die inmiddels pijnlijk aanvoelen.

  20.16 uur  Eindelijk wordt er een volledige ontsluiting geconstateerd en kan Mandy flink gaan persen.

  20.21 uur Heel veel donkere haartjes van de baby zijn al zichtbaar.  Het hoofdje is geboren en ik zie hoe de verloskundige ruimte tussen de navelstreng en het nekje creëert.  Tegelijkertijd vraagt zij aan Mandy om tijdens de volgende wee en hopelijk de laatste, flink te persen. Het wordt een zware finish, omdat de verloskundige verwacht dat de baby zo’n 9 pond zal wegen.  Mandy zal nu al haar krachten moeten gebruiken om de schoudertjes van de baby door de uitgang te persen.

  20.23 uur  Tijdens de laatste wee komt Mandy wat meer naar voren. Een oergevoel overmeestert haar. Tijdens de geboorte pakt zij in een reflex haar kind vast onder de oksels vast en legt haar neer op haar lichaam.

  Een spannend moment breekt aan. Noëlla ligt heel stil op Mandy’s  buik en is paars gekleurd. De verloskundige handelt adequate en vraagt om assistentie, klemt de navelstreng af en knipt hem door. Ik zie het bezorgde gezicht van Jasper. Mandy blijft ook rustig, maar is zeer oplettend. Zij verliest haar dochtertje geen moment uit het oog.

  Er schiet van alles door mij heen als ik de kleine nog steeds niet hoor huilen. Ik besluit om dit spannende moment te filmen. Als het goed komt wil ik het 1e huiltje van deze prachtige baby vastleggen. De kleine krijgt extra zuurstof toegediend en ik zie haar onmiddellijk bijkleuren en dan … klinkt gelukkig haar zachte gehuil met een klein rocheltje er doorheen.  Ik mag nu nog niet toegeven aan mijn emotie. Ik zie Mandy en Jasper elkaar opgelucht aankijken en dolgelukkig geven zij elkaar een knuffel.  Noëlla wordt op de borst van Mandy gelegd.  Het eerste wat Mandy zegt “Oh Noëlla jij maakt mij zo gelukkig!” Jasper straalt een trotsheid uit, die je iedere vrouw en baby gunt.

  20. 35 uur Wat mij ontroert is dat Mandy, Jasper bedankt voor zijn steun. Wat een lieverd!

  “Wat voel je heerlijk aan Noëlla” hoor ik een dolgelukkige moeder zeggen.

  Vanwege het corona virus kunnen de grootouders  en grote broer Anthony niet naar het ziekenhuis komen.  Als alternatief kan via beeldbellen iedereen de mooie mollige baby bewonderen.

  Haar 1e lachje en geeuwtje weet ik vast te leggen. Wat een mooie momenten.

  Dan is het tijd om de baby vanaf haar hoofdje tot aan haar teentjes grondig te onderzoeken.  Wat de verloskundige al vermoedde, de baby weegt 9 pond.  Zij reageert goed op de reflexen en de schoudertjes zijn niet geblesseerd geraakt.

  Door het flinke persen is er een adertje gesprongen in haar oogje, hiervan ondervindt de kleine geen last en de roodheid zal spoedig verdwijnen.  De verloskundige is dik tevreden over haar gezondheid, ondanks dat zij een beetje hulp nodig had om goed te ademen.

  Jasper mag zijn dochtertje voor de 1e keer aankleden. Een beetje onwennig, maar dit klusje gaat hem uitstekend af.

  De beschuiten met roze muisjes en glazen appelsap worden binnengebracht. Een verpleegster laat ondertussen de placenta zien waar Noëlla negen maanden in heeft gewoond.

  Moeder en kind zijn sterk genoeg om voor middernacht naar huis te mogen.  Jasper en Mandy zijn blij met dit bericht en kijken er naar uit om in hun eigen bed de nacht door te brengen.

  Lees het verhaal van een ongeplande keizersnee
  Dennis is een knappe kerel met een hoog knuffelgehalte. Hij raakte bij een militaire actie in Afghanistan ernstig gewond en verloor beide benen. Met zijn positieve levenshouding is hij een voorbeeld voor iedereen in veerkracht en doorzettingsvermogen. Dennis werkt tegenwoordig als planner bij de afdeling sport van Defensie. In februari 2014 wordt hij verliefd op de knappe en intelligente Linda.
  Vandaag zit hij naast Linda om haar te steunen tijdens de geboorte van hun baby.
  In 2015 ontmoette ik het stel in het militair revalidatiecentrum in Doorn. Linda en ik assisteerde Dennis, terwijl mijn echtgenoot foto’s maakte voor het boek “Respect!” Dennis is één van de vijftig (fysiek en mentaal) gewonde militairen die zijn verhaal verteld in het boek. Verhalen van kanjers die gestreden hebben voor onze veiligheid en na hun val ook de moed hebben gehad om weer op te staan en verder te gaan met hun leven.
  Tijdens het interview vergeet ik nooit de woorden van Linda als zij haar grote liefde geëmotioneerd ziet “wat fijn dat ik je eindelijk zie huilen, laat het gaan lieverd“. Wij sloten dit lieve stel in ons hart. Het beeld dat hoe zij samen vertrokken staat op mijn netvlies gebrand. Dennis in zijn rolstoel met in zijn rechterhand de liefdevolle hand van Linda. Een stel om heilig jaloers op te zijn.
  Linda en Dennis verwachten in augustus 2017 een baby. Wat voel ik mij vereerd als zij mij vragen om de zwangerschaps-, geboorte- en New Born reportage te doen.
  Op 12 juni fotografeer ik de zwangerschapsreportage in het natuurgebied waar Dennis én Linda als kind speelde. Zij kende elkaar toen nog niet.
  De grote blijdschap van de zwangerschap wordt overschaduwd door een blaaskanker operatie van Linda’s moeder. Dit is heel dubbel voor de aanstaande ouders. Ook de twee verhuizingen en verbouwing tijdens de zwangerschap hebben een wissel getrokken.
  De planning was om de geboorte via een keizersnede uit te voeren, vanwege bloedingen en een laagliggende placenta. Maar 15 dagen voor de uitgerekende datum horen Linda en Dennis dat de bevalling in principe op een natuurlijke manier kan plaatsvinden.
  Het is 17 augustus 2017 en Linda wordt ingeleid. Er gaat veel door mijn hoofd. Vandaag is het precies 25 jaar geleden dat ik moeder werd van mijn zoon Steven…
  Is het ook toeval dat Dennis bij het 17e pantserinfanteriebataljon diende?
  Omdat de afstand Steenwijk/Uden in de spits voor vertraging kan zorgen blijf ik uit voorzorg bij vrienden in Helmond logeren.
  8.00 uur Linda wordt getoucheerd. Zij wordt aan de monitor en aan het infuus aangesloten. De eerste prostaglandinen pil neemt Linda in om de weeën op te wekken.
  8.15 uur Na het ontvangen belletje van Dennis om 6.46 uur, arriveer ik in het Bernhoven ziekenhuis.
  Ontspannen ligt Linda in bed en zit Dennis aan haar zijde, met een rustig hartslaggeluid (136 p.m) van de kleine op de achtergrond.
  We praten eerst even gezellig bij en nemen daarbij mijn rol als fotograaf nog een keertje door. Dennis is er op dit moment van overtuigd dat hij niet alles van de geboorte hoeft te zien. Wij liggen in een deuk als hij zich op zijn bekende gevatte manier uitdrukt “ik hoef niet te zien hoe mijn speeltuin wordt omgeploegd“.
  8.57 uur De verpleegkundige komt voor de 2e keer om het stel te informeren wat hen te wachten staat.
  9.15 uur Het zou best wel eens een lange dag/nacht kunnen worden… Linda en Dennis besluiten om met de mobiele infuus een stukje door het ziekenhuis te wandelen. Ik laat het stel alleen en trakteer mijzelf op een heerlijke kersenvlaai.
  11.30 uur 1e controle:
  Zodra de 1e controle wordt uitgevoerd voeg ik mij zoals afgesproken weer bij het stel. Linda heeft vaker harde buiken. Haar bloeddruk wordt gemeten en hartslag van moeder en kind gecontroleerd.
  De kleine boef vindt de banden die om de buik van zijn moeder worden geplaatst niet prettig en reageert hierop. Zijn hartslag schiet omhoog naar 170. Wat een knokkertje is deze kleine. Dennis legt geruststellend zijn hand op de buik van Linda. Een veel betekende blik tussen elkaar volgt.
  Dennis omschrijft de weeën weer treffend ”het is positieve pijn“.
  12.30 uur Er is nog geen ontsluiting maar de baarmoedermond is goed verweekt en haar buik is continue hard. Linda wordt weer getoucheerd en neemt de tweede prostaglandinen pil in. De twee genieten van hun lunch. Ik ben wat verbaasd dat Dennis zijn eten apart moet afrekenen.
  16.00 uur Linda krijgt het mentaal wat moeilijker, omdat er te weinig gebeurd.
  Bloeddruk en hartslag wordt gemeten door verpleegkundige die de dienst heeft overgenomen.
  16.30 uur Verloskundige Carlijn beslist met  de verpleegkundige dat zij de vliezen gaan breken. Dit gebeurd met een draadje. Eindelijk wordt 2cm ontsluiting geconstateerd. Linda klaart weer helemaal op en ik zie Dennis opgelucht kijken. Kan hij aanstaande zondag, toch heel misschien,  de voetbalwedstrijd van zijn club Ajax bijwonen 
  17.30 uur De verloskundige beslist dat de frequentie en de intensiteit van de weeën worden opgewekt door het toedienen van oxytocine via een infuus.
  18.00 uur Ondanks dat de weeën frequenter en heviger worden, probeert Linda wat te eten.
  Linda kan tussen de weeën door nog grapjes maken. Zij stelt vast dat zij last heeft van zwangerschapsdementie en vindt het fijn dat ik naast het fotograferen ook aantekeningen maak over het verloop van de geboorte.
  19.45 uur De gynaecologe constateert 4cm ontsluiting. Weeën worden heftiger, Linda krijgt het zwaarder.
  20.15 uur Linda krijgt een middel tegen maagzuur. De verpleegster en Dennis helpen haar ook met ademhaling oefeningen tijdens een wee en moedigen haar aan.
  De verpleegster is niet positief over de CTG. Het zou mij niet verbazen dat het toch een keizersnee wordt. De kleine moet veel te hard knokken terwijl de ontsluiting nog onvoldoende is.
  21.05 uur Linda, “Dennis, ik wil niet meer en ik kan niet meer“.
  21.07 uur Carlijn constateert 5 cm ontsluiting. We hadden allemaal gehoopt op meer. Het goede nieuws is dat de baarmoedermond totaal verweekt is. De oxytocine wordt afgekoppeld, omdat Linda het nu op eigen kracht kan doen. De baby kan zo ook even tot rust komen.
  21.32 uur Toedienen van pijnbestrijding zou jammer zijn zegt Mieke de verpleegster, want dan moet Linda naar een andere ruimte en krijgt zij een katheter in, terwijl zij het naar haar gevoel heel goed doet.
  21.58 uur Linda besluit om ondanks de nadelen van de ruggenprik hiervoor te kiezen. Ze kan niet meer. Helaas mag ik niet mee naar de OK vanwege de privacy van een andere patiënt.
  22.39 uur Een kleine domper voor Dennis. Op het tv scherm ziet hij met leden ogen aan dat Ajax verliest met 0-1.
  23.05 uur Linda en Dennis komen terug op de verloskamer. De weeën veroorzaken nu geen pijn meer, maar Linda ervaart bij iedere wee een druk.
  23.13 uur Katheter wordt aangebracht.
  23.19 uur Gynaecoloog Carlijn en verpleegster Mieke nemen afscheid van  ons, omdat hun dienst erop zit. Marjo (vlk) en Janneke ( vpk) nemen het over.
  23.45 uur Helaas, het wordt toch een keizersnede. Linda was een grote voorstander van een natuurlijke bevalling,  maar accepteert de nieuwe situatie. De baby is door de weeën aan het indalen maar de ontsluiting is nog steeds onvoldoende (6cm). Het risico wordt te groot voor de kleine.
  Linda en Dennis zijn er klaar voor!
  0.08 uur De anesthesist maakt Linda gereed voor de ingreep. Dennis en ik komen in een operatiepak en met een mondkapje voor de OK op. Dennis staat met zijn rolstoel naast Linda, om haar te steunen waar hij kan. Het operatiescherm wordt opgetrokken.
  0.15 uur 18 augustus 2017 Linda’s buik wordt ontsmet en wij krijgen instructies. Boven het mondkapje zie ik de ogen van Dennis, die boekdelen spreken…
  0.32 uur Harre wordt geboren en Linda en Dennis bekijken hem door het transparante plastic van het operatiedoek. Wat een emoties! En wat een fijn en betrokken medisch team. Chapeau!
  Gewikkeld in een doek wordt Harre op Linda’s borst gelegd. Terwijl zij samen hun supergezonde zoontje aan het bewonderen zijn wordt Linda gehecht. Linda voelt niets maar ervaart wel wat heen en weer schudden van haar lichaam.
  0.45 uur Mijn emotionele ontlading komt eerder dan verwacht. Wat voel ik mij betrokken bij dit lieve stel.
  4.30 uur Ik arriveer weer in Steenwijk. Ik voel veel blijdschap en ben opgelucht. Snel een paar uurtjes slapen, want vanmiddag wacht weer een andere opdracht.
  FAQ geboortereportage bij Bergsma Lifestyle Fotografie

  Op de pagina vind je de meest voorkomende vragen over geboortefotografie. Mocht je andere vragen hebben, neem dan gerust contact met mij op. 

  Is het niet vreemd dat een vreemde bij de geboorte aanwezig is?

  Dit is een vraag die ik heel goed begrijp, want een geboorte is een intieme gebeurtenis. Vooraf hebben we een persoonlijk en uitgebreid kennismakingsgesprek. Ik vind het belangrijk dat we met elkaar een goede klik hebben. Achteraf krijg ik altijd te horen dat mijn aanwezigheid tijdens de geboorte niet eens wordt opgemerkt. Als geboortefotograaf stel ik mij heel terughoudend op en trek mij regelmatig even terug achter het gordijn of ik wacht op de gang.

  Waarom een geboortereportage?

  • Het is fijn om de fotografie uit handen te geven, zodat jouw partner zich volledig op jou kan richten.
  • Verpleegkundigen zullen desgevraagd wat kiekjes maken.  Verwacht hier niet teveel van, want zij hebben weinig tijd om in alle rust mooie foto’s tijdens het geboorteproces te maken. Het resultaat van de foto’s kan misschien teleurstellend zijn. De foto’s zijn bewogen, te donker, teveel ruis, een kleurzweem of de belangrijkste momenten worden gemist.
  • Als professionele geboortefotograaf ben ik goed op de hoogte van de  ethische- en ziekenhuisregels.  Alle foto’s worden met lichtgevoelige objectieven gemaakt en de foto’s worden nabewerkt in een fotobewerkingsprogramma.
  • Binnen 24 uur ontvangen jullie een aantal bewerkte foto’s die eventueel kunnen worden gebruikt voor het geboortekaartje. De overige foto’s worden via we-transfer binnen twee weken bewerkt en verzonden.
  • Indien mogelijk schrijf ik het geboorteverhaal van het geboorteproces op.
  • Een kort filmpje als de kleine is geboren
  • Optioneel kan ik een fotoalbum voor jullie maken.

  Wanneer kan je het beste een geboortereportage boeken?

  Een geboortereportage is erg intensief en laat zich lastig plannen. Ik ben vanaf de 38e week van jouw zwangerschap 24/7 bereikbaar. Dit heeft consequenties voor andere opdrachten die ik dan niet kan inboeken rondom de uitgerekende datum van jullie baby.  Daarom boek ik maar één geboortereportage per maand in. Wil je verzekerd zijn van een plekje, wacht dan niet te lang met boeken.

  Ben je ook oproepbaar als de baby voor de 38e week wordt geboren?

  Als de bevalling zich eerder aandient dan ben ik ook beschikbaar. Ik ga dan mijn uiterste best doen om bij de bevalling aanwezig te zijn of ik regel indien gewenst een backup fotograaf.

  Maakt het uit of je thuis of in het ziekenhuis bevalt?

  Beide gevallen zijn mogelijk. Stel dat een thuisbevalling toch een ziekenhuisbevalling wordt dan is dit ook geen probleem. Ik rij dan naar het ziekenhuis om daar verder te fotograferen.

  Is een (geplande) keizersnee ook te fotograferen?

  Voor een (geplande) keizersnee is altijd toestemming van het medisch personeel nodig, de anesthesist en de verloskundige.  Stel dat de natuurlijke bevalling niet gaat zoals gehoopt en een keizersnee moet worden uitgevoerd, dan bepaalt de verloskundige samen de anesthesist of ik mee kan gaan naar de OK.  Ik blijf aanwezig en in overleg met het medisch personeel wanneer ik verder mag fotograferen.

  Wanneer nemen jullie contact met mij op?

  Zodra de weeën begonnen zijn nemen jullie zo snel mogelijk contact met mij op. Als door de verloskundige en ontsluiting van 5cm is bereikt dan bellen jullie mij als het mogelijk is zo spoedig mogelijk. Dit is voor mij het moment om naar het ziekenhuis of naar jullie huis te rijden.

  Stel dat de bevalling te snel ging en de fotograaf kan er niet op tijd bij zijn?

  De kans bestaat altijd dat ik niet bij het volledige geboorteproces aanwezig kan zijn. Een geboorte laat zich namelijk nooit regisseren. Stel dat ik pas na de geboorte aanwezig kan zijn dan fotografeer ik de momenten na de geboorte. En natuurlijk wordt de prijs aangepast naar een “Just Born reportage”.

  Is er een backup fotograaf geregeld als jij door omstandigheden niet bij de geboorte aanwezig kan zijn?

  Het is mij gelukkig nog nooit overkomen, maar in geval van ziekte of privé omstandigheden niet aanwezig kan zijn, dan schakel ik een andere professionele geboorte fotograaf in die mij kan vervangen.

  Wij werken allemaal heel discreet, waarbij privacy van jullie en het ziekenhuis personeel  gewaarborgd is.

  Worden onze foto’s gebruikt op social media en voor jouw website?

  Het gebruik van het geboorteverhaal met een aantal foto’s op mijn social media en website is voor mij de beste reclame.  Uiteraard respecteer ik de de keuze als jullie de foto’s liever privé willen houden. Na het persoonlijk gesprek stuur ik altijd een bevestiging van alle afspraken die wij samen maken, inclusief een privacy overeenkomst.

  Privacyregels voor het medisch personeel
  De privacy voor het medisch personeel vind ik ook heel belangrijk en mogen zij niet herkenbaar in beeld worden gebracht. Als er beelden van het medisch personeel wel online worden geplaatst dan hebben zij hiervoor schriftelijk hun toestemming gegeven.

  Professioneel en deskundig
  In een ziekenhuis moeten geboortefotografen strikte regels naleven, zodat het geboorteproces niet wordt verstoord. Als geboortefotograaf ben ik op de hoogte van de ziekenhuisinstructies en ken ik de richtlijnen voor kleding en hygiëne.

  Fotografeer je door heel Nederland?

  Mijn werkgebied is ongeveer 1 uur rijden van Steenwijk. Ik kom onder andere in Zwolle, Meppel, Heerenveen, Leeuwarden, Drachten, Sneek, Hoogeveen, Emmen, Groningen, Hardenberg, Arnhem, Velp, Amersfoort.

  Mocht je twijfels hebben of je binnen mijn werkgebied woont, stuur dan gerust een bericht naar mijn email adres info@bergsma-lifestyle.nl

  Copyright 2017-2023 Bergsma Lifestyle Fotografie