TIPS VOOR EEN FOTOSHOOT BIJ BERGSMA LIFESTYLE FOTOGRAFIE

 

 

Een fotoshoot is een klein feestje met als toetje een prachtige fotoserie van jezelf. Sommige mensen zijn natuurtalenten in het model staan, maar sommige hebben er wat meer moeite mee. In het begin zal je misschien een beetje gespannen zijn. Het klinkt misschien gek, maar door thuis wat voor de spiegel te oefenen, zul je tijdens de fotoshoot zelfverzekerder en makkelijker voor de camera staan.

Oefenen voor de spiegel. Probeer eens of je je een aantal uitdrukkingen eigen kunt maken, zoals dromerig, vrolijk, uitbundig, zelfverzekerd, koel/afstandelijk, verleidelijk, leeg, verdrietig. Het werkt heel prettig als je deze uitdrukkingen op commando kunt oproepen en deze naar de camera kunt projecteren. De “lege blik” wordt vaak in bladen gebruikt. Je ademt voorzichtig tussen je lippen door, waardoor jouw lippen op een natuurlijke manier iets van elkaar af komen te staan.

Smizen wat is dat? Je lacht in principe alleen met je ogen. Ook wel de Duchenne glimlach genoemd. Het is wetenschappelijk bewezen dat als je met een goede “smize” op LinkedIn staat, dit het meeste succes heeft. Je kijkt niet héél blij, maar ‘een beetje blij’. Dit doe je als volgt: door van binnen te lachen en je ogen op de camera of een ander vast punt te richten. Je kantelt je kin een beetje naar beneden en knijpt licht met je ogen. Je hoeft niet persé te lachen op de foto, maar als je lacht dan moet deze echt zijn.

Kleding tips tijdens een fotoshoot Zorg voor rust in de kleding. Drukke prints en logo’s leiden de aandacht af van het gezicht. Vermijd in die zin ook grove structuren, blokken, strepen en dergelijke. Een kledingstuk met een egale kleur voor een groepsfoto is het mooist, zodat het accent op de gezichten komt te liggen. Als je jouw blauwe ogen wilt accentueren, dan is mijn advies om een blauw kledingstuk te dragen in de kleur van je ogen.  Bij roodharigen staat de kleur groen erg mooi. Twijfel je aan de kleur van je kleding, dan adviseert fotograaf Coby je graag.

Foto tips Rachel

Een groepsportret? Zorg dat je de kleding voor een groepsportret op elkaar afstemt, omdat dit het eindresultaat beïnvloedt. Hoe je dit doet hangt in eerste instantie af van jouw persoonlijke smaak. Om rust in de foto te creëren kun je twee kleuren dragen (bijvoorbeeld een jeansbroek met een wit of licht blauw shirt) of kleurtinten te combineren die op elkaar zijn afgestemd (ton sur ton). Bedenk ook dat als iedereen in een lichte kleur gekleed is, die ene persoon in het zwart er heel erg uitspringt. En liever geen dikke winterse trui, terwijl de ander een zomers hemdje draagt.

Foto tips Tess

Stralend lachen. Nadat je goed aan de fotograaf bent gewend en jij geheel ontspannen bent dan pas kan je met een echte stralende lach gefotografeerd worden. Een klik met de fotograaf is daarom essentieel. Een geoefende fotograaf zal het juiste moment voor jou vastleggen.

Vergeet de accessoires niet. Een kleurige sjaal, ketting of riem kan juist iets feestelijks geven! Frisse kleuren werken over het algemeen het beste! Sombere en donkere kleuren komen ook op de foto somber over.

Kapsel Wellicht overbodig om te melden, maar zorg dat je haar schoon gewassen is, goed in model is. En wees zuinig met haargel.

Liever geen te zware make-up aanbrengen, omdat voor fotografie een andere techniek van opmaken is gewenst. Als visagiste/styliste kan ik jou eventueel adviseren over je outfit en optioneel jouw make-up aanbrengen.

Wil je de foto’s zowel zakelijk als privé gebruiken? Zorg dan ook voor een kledingstuk met een wat zakelijker uitstraling. Bijvoorbeeld een jasje met een sjaal als dat bij jouw stijl past.

Er wordt tijdens iedere fotoshoot wat close-ups van jouw gezicht gemaakt. Deze zijn vaak multi-inzetbaar voor social media.

Naomi winter

Jouw fotografie wensen. Neem gerust voorbeeld afbeeldingen mee uit tijdschriften van houdingen hoe jij het liefst gefotografeerd wilt worden.

Je kunt ook een moodboard via Pinterest maken. Geef duidelijk aan of je specifieke wensen hebt qua fotografie en voor welke reden je de foto wilt laten maken.

Heb je nog vragen, neem gerust contact met mij op.

Veel plezier met de voorbereiding!

Copyright @2024 Bergsma Lifestyle Fotografie en Bergsma-Photography

Annemiek
Foto Annemiek
Jenka en vriendinnen
Esmee